
Unii dintre polițiștii care lucrează în regim contractual în agențiile Uniunii Europene sau în misiuni internaționale și au raporturile de serviciu suspendate au optat pentru cumpărarea vechimii în baza OUG 163/2020, plătind contribuția la sistemul public de pensii pentru perioada respectivă, cu intenția de a valorifica respectiva perioadă pentru accesarea unei pensii militare de stat. Am adresat subiectul într-un alt articol, având la baza chiar recomandarea MAI-DGMRU de completare a stagiilor de cotizare pentru polițiștii cu raporturile de serviciu suspendate, pentru desfășurarea de activități în cadrul organizațiilor internaționale.
Un raport recent al Corpului de Control al Ministrului Afacerilor Interne publicat pe website-ul SPR Diamantul oferă o interpretare deosebit de restrictivă privind valorificarea stagiului cumpărat în baza OUG 163/2020 și diminuează opțiunile polițiștilor cu raporturile de serviciu suspendate în ceea ce privește o potențială accesare a dreptului la pensia militară de stat.
Interpretarea MAI privind vechimea cumpărată în baza OUG 163/2020
Raportul Corpului de Control al MAI reprezintă un document de analiză, nu o decizie finală, însă conține interpretări juridice și administrative vor influența modul în care Casele de Pensii Sectoriale aplică legea. Raportul este foarte relevant pentru situația polițiștilor care, pe durata suspendării raportului de serviciu pentru participarea la misiuni internaționale, au ales să cumpere vechime în baza OUG 163/2020 pentru a-și asigura continuitatea stagiului de cotizare la pensie.
Principalele interpretări defavorabile care riscă să blocheze dreptul polițiștilor de a valorifica această perioadă la momentul ieșirii la pensie, mai ales când e vorba de pensia militară de stat anticipată parțială:
- Stagiul cumpărat se consideră valabil doar pentru pensia la limită de vârstă. Se consideră că OUG 163/2020 (prin care s-a permis achiziția de vechime retroactivă în sistemul public) prevede clar că perioada asigurată prin contract de asigurare socială se valorifică doar la calculul pensiei pentru limită de vârstă. Această opinie este susținută atât de Direcția Juridică, cât și de Direcția Financiară din MAI, iar raportul Corpului de Control o reia ca atare.
Dacă această interpretare este menținută de instanțele de judecată, polițiștii care vor să iasă la pensie anticipat sau anticipat parțial, dar fără să aibă minimul de vechime din activitate, nu pot folosi stagiul cumpărat pentru a acoperi diferența.
2 .Contractul de asigurare socială, deși valabil, nu produce efecte pentru pensiile anticipate. Raportul subliniază că, în legislație, acest contract este special conceput pentru obținerea pensiei la limită de vârstă. Nu există prevederi clare care să permită cumularea stagiului cumpărat cu vechimea necesară pentru pensie anticipată sau anticipată parțială în sistemul militar. Acest lucru se traduce printr-un blocaj birocratic și o lipsă de recunoaștere efectivă a efortului financiar făcut de polițiști.
3. Recunoașterea stagiului în sistemul militar se face doar pentru anumite categorii de pensii. Sistemul militar de pensii este distinct de cel public și, chiar dacă OUG 163/2020 prevede recunoașterea stagiului cumpărat în sistemul public, acest lucru nu se aplică automat la pensiile militare anticipate sau anticipate parțial. Astfel, există un risc major ca anii plătiți să fie ignorați la momentul solicitării pensiei, pentru că sistemul militar ar recunoaște acea perioadă doar dacă pensia este solicitată la limită de vârstă.
Impactul interpretărilor defavorabile asupra polițiștilor cu raporturile de serviciu suspendate
Risc de a pierde dreptul la pensie anticipată parțială: Dacă perioada de vechime cumpărată nu este recunoscută la calculul pensiei anticipate, există riscul ca la momentul depunerii dosarului, să nu fie îndeplinit stagiul minim cerut de lege pentru această categorie de pensie, chiar dacă s-au plătit contribuțiile aferente.
Pierdere finanicară nerecuperabilă: Polițiștii afectați au plătit sume semnificative, în funcție de durata suspendării, pentru a-și asigura vechimea. Dacă acești ani nu sunt recunoscuți pentru pensia anticipată, acești bani sunt, practic, pierduți.
Contestații și litigii de durată: Lipsa unei practici unitare va genera un val de contestații și procese împotriva Casei de Pensii Sectoriale și a MAI, creând dificultăți birocratice celor care încearcă să acceseze dreptul la pensie militară de stat și au avut raporturile de serviciu suspendate diferite perioade.
Opțiuni și Soluții
Situația creată de raportul Corpului de Control al MAI nu lasă loc de prea multe opțiuni polițiștilor cu raporturile de serviciu suspendate.
În condițiile în care stagiile cumparate pot fi valorificate exclusiv pentru pensia de serviciu pentru limită de vârstă, dacă acest lucru va fi confirmat în urma valului de procese deschise de MAI prin Casa de Pensii, polițiștii care au raporturile de serviciu suspendate și lucrează în cadrul unor agenții UE sau organizații internaționale au 2 opțiuni principale:
Opțiunea 1: Replanificarea etapelor de carieră și de accesarea a pensiei militare de stat, în funcție de stagiile de vechime deținute, cu valorificarea stagiilor plătite doar în cazul pensiei de serviciu pentru limită de vârstă.
Opțiunea 2: Exclusiv cei care desfășoară activități contractuale în cadrul unor instituții și agenții UE (misiunile CSDP nu intră în această categorie), au opțiunea de a solicita transferul tuturor stagiilor de pensie naționale, inclusiv cele aferente pensiilor militare de stat și stagiilor plătite de contribuții, către sistemul de pensii al UE, conform Ordonanței de Urgență nr. 86 din 11 august 2021privind transferul drepturilor de pensie ale funcționarilor și agenților Uniunii Europene cu normele metodologice de aplicare aprobate prin Hotărârea nr. 1.319 din 28 octombrie 2022.
SIPOL a contactat deja pentru informații suplimentare în acest domeniu Casa Națională de Pensii Publice și Casele de Pensii Sectoriale MAI si MAN, întrucât există întârzieri foarte mari în transferul drepturilor de pensii solicitate de polițiști și militari către sistemul de pensii al UE și vom reveni cu un articol dedicat după ce obținem datele solicitate.